Bloggen om livet med fibromyalgi och ME

Senaste inläggen

Av Pisan - Tisdag 15 okt 13:46

 


Halloj! Är fortfarande kvar i Småland. Har mer ont i mitt bäcken idag och det är riktigt plågsamt att röra på sig. Älsklingen kör mig hem senare idag. Undrar bara hur jag ska komma in i bilen....

Båda bilderna här tog jag i söndags på Isabergstoppen. 

Hoppas du har en bra tisdag   


 

   ANNONS
Av Pisan - Måndag 14 okt 14:46

 

Hej på er! Här kommer ännu ett inlägg från mobilen. Jag är nämligen kvar i Småland. Igår åkte vi till Hestra och Isaberg Mountain Resort. En skidbacke på ren svenska. Det är jättefint där och jag ville fota lite och det ligger inte långt härifrån. Jag gick en del där men inte jättemycket men det blev ju en del uppåt o neråt. På em och kvällen igår hade jag ont i bäckenet, men det har jag haft ofta nu i några månader. Natten har varit jobbig, har inte kunnat vända på mig utan att det känts som knivar i bäckenet. Och I morse gick det inte att gå, sätta sig, resa sig m m utan att skrika högt. Jag klarar inte resan hem. Jag har mediciner med mig som räcker t o m imorgon kväll. Jag hoppas på att bli bättre tills i morgon, blir jag inte det så kör älsklingen mig hem efter jobbet.

Men jag fick i a f tagit lite bilder, några av dem ser du här. 


I lördags åkte vi till älsklingens barndomshem och tittade till det. Tog lite bilder där också. De får ni se lite senare    
Hoppas du har en finfin måndag!   

ANNONS
Av Pisan - Fredag 11 okt 11:46


Kikar in snabbt via mobilen för att önska trevlig helg. Jag är i Småland och här regnar det. Jag är rejält lågtryckssjuk och har ont i ryggen efter resan hit igår. Men hoppas ändå på en fin helg.


Bilden tog jag under en promenad när jag var hos älsklingen för några år sen.

Ha det gott godingar!   

Av Pisan - Onsdag 9 okt 11:58

 


Hej på er! Det är onsdag och solen kikar fram här mellan träden framför mitt köksfönster. Det har varit mulet hittills och förut regnade det. Blir dock ingen promenad idag. Är som ett utsketet äpple idag, gårdagens läkarbesök tog på mina krafter rejält. Puuuuh...Det blev ett MYCKET längre besök där på vårdcentralen än vad jag kunnat tänka mig. Det första var väl egentligen inget läkarbesök för tjejen är student än så länge, hon har nog ett par terminer kvar innan hon får sin legitimation. Så det var ett årsbesök hon "övade" på med mig. När vi var klara så skulle hon tala med min doktor och sedan skulle vi 3 samtala tillsammans. Det var bara det att han fick ett akutfall....  Så jag fick sitta och vänta en halvtimme mellan de där 2 tillfällena, gick hemifrån kl 13 och var hemma 15.15, helt slut.

Det är jobbigt att dra sin historia för "ny" vårdpersonal. Och sen var det en hel del grejer jag ville ta upp som har förändrats under det år som gått. Och så var det ju det där med att Lipidmottagningen vill att min dr förbättrar min diabetesmedicinering.

Det fanns mycket att prata om och gå igenom. Jag hade ju tagit prover också, i måndags, och de skulle ju gås igenom och diskuteras på längden och tvären. Det är jättebra att de är noggranna och det uppskattar jag men det tar ju på en stackars fibro/ME-hjärna...

Och när vi 3 hade pratat en bra stund så ville dr ha med mig till sitt rum och sin dator där han kan göra ändringar i Apodosen, han vill alltid att jag är med när han gör det, och det tog en liten stund. För det blir en del ändringar nu. Dels så måste Levaxindosen höjas med 25 mikrogram och så har jag för lågt blodtryck tycker han och vill medicinera mig för det. De här 2 sakerna för att han hoppas jag kanske får lite mer energi om man förbättrar de värdena. För det var en av sakerna jag tog upp, att jag senaste året blivit så himla mycket tröttare och mattare och förlamande trött. Och att jag behöver mer energi var vi alla 3 överens om, annars blir inte mina blodsockervärden och triglyceridvärden bättre. För att de skall bli bättre behöver jag komma ut och röra på mig mer. Och jag behöver ett mer socialt liv för mitt välbefinnande över lag. Och så sätts det in en tredje diabetesmedicin nu. Så nu äter jag Metformin, Januvia och Jardiance för min diabetes, eller rättare sagt: fr o m nästa dosrulle, vilken jag påbörjar nästa fredag. Januvia tog jag innan jag började med Jardiance men får den som tillägg nu då.

Men jag har kvar min ordinarie tid för årsbesök hos min dr den 5:e november. Det är några saker till som vi skall  diskutera, bl a myrkrypningarna jag har i hela kroppen en del kvällar och nätter. Han var inne på att det ev kan vara diabetesen som gett mig nån nervskada. Vi får väl se vad vi kommer fram till då. Och så blir det ny provtagning om 2 månader.

Jag var sååå trött när jag kom hem, och hungrig och skakig, jag hade ju inte räknat med att besöket skulle ta så långt tid, jag trodde ju att jag skulle kunna äta 3 timmar efter min frukost som jag intog 11.30 Egentligen skulle jag gått tillbaka till vc för en B12-injektion 15.45 men jag frågade sköterskorna om jag kunde få injektionen när jag ändå var där och att jag varit där på mottagningen jättelänge och var skittrött. Och det gick bra, det är aldrig nåt tjafs med dem, de är jättebra.


Sen blev det soffan resten av dagen. Hade svårt att koncentrera mig på tv:n dock, hjärnan var rejält trött. Och känner så fortfarande plus att värken är hemsk, speciellt i benen. Idag är dusch det enda som står på "måsteschemat". För imorgon bitti skall jag ha en B12-injektion kl 10 för jag har tänkt att åka till älsklingen på em.


Oj, det blev långt det här   Men det känns bra att ha skrivit ner det, det hjälper mitt minne och så känns det bra att få det ur sig. Det är en himla tur att jag har Apodos, hade inte klarat av att hålla reda på alla förändringar bland medicinerna. Och det var ju därför jag en gång bad att få Apodos, jag kunde inte hålla reda på allt.


Den översta bilden är tagen förra hösten i en ravin vi har här i byn och bilden nedan är tagen vid sjön i söndags och det är älsklingen som sitter där på huk   


Ha en fin onsdag!     


 

Av Pisan - Tisdag 8 okt 12:12

 


Halloj! Kikar in här idag med    Sitter här och väntar på att de skall komma och göra den där förbesiktningen. Mejlade dem ju igår om att jag inte är hemma på em, men har inte hört nåt. Och jag skall ju iväg om c:a en halvtimme. Men har fått hjälp med ugnslampan i a f, det var en trevlig kille här för en stund sen och hjälpte mig med det. Jag satte klockan på kvart i 8 i morse men då var jag så gott som medvetslös, men klädde på mig och gick och lade mig igen och har sovit fram till kvart i 11, men lätt. Och fick sömnparalys.... Det är typiskt när man ligger där och vet att man inte kan slappna av helt och hållet och sova ordentligt utan bara halvt. Och så har jag drömt helknasiga drömmar. Jag tror ju inte de varit här och ringt på och jag inte hört det, jag hade garanterat hört det så lätt har jag sovit. Sömnparalys är ju så läskigt, brukar vara lite uppskakad hela dagen efter en sån episod.


Idag regnar det och det skall det visst göra av och till under den närmsta tiden. Och det är riktigt mörkt inomhus men det lyser upp så fint i mitt kök nu med ljuskransen i fönstret. Men jag har ändå tänt i taket här i köket, annars känns det ju som kvällen. 


Här är en bild till som jag tog i söndags på promenaden. Den överst i inlägget är också därifrån.


 


Ha en finfin tisdag!     

Av Pisan - Måndag 7 okt 11:45


Halloj! Ny vecka igen. Helgen har gått jättefort ju. Den gör ju det när man har trevligt. Och det kändes sååå härligt att älsklingen kunde komma hit den här helgen. Vi har haft det jättebra. Vädret har ju varit fint och då mår jag lite bättre i kroppen. Älsklingen var här redan vid 10-10.30-tiden på fm. Jag gick upp tidigt för jag behövde duscha. Och lilltrollet var på gymet. När hon kommit hem och duschat åkte vi till Partille och gick på en loppis. Där hittade jag en jättefin kofta för 50 kr. Himla bra, jag har nämligen kollat lite på just koftor på nätet för jag vill ha en som inte är svart för det har jag redan en, hade varit bra med en annan färg också tyckte jag. Och den jag köpte nu är gråmelerad så den går ju bra att ha till det mesta, precis som den svarta - men ibland vill man inte ha svart på sig ju. Efter det åkte vi till mina föräldrar som ju bor i Partille (jag är uppväxt där) och lämnade lite grejer jag handlat åt dem. Sen gick vi till min äldsta dotter, det stora lilla trollet    Hon bor ju i samma hus och har nyligen fyllt 23 så vi skulle fira henne. Hon bjöd på jättegod mat, lax i sås med parmesan, vitlök och spenat och pasta till. Jag äter ju inte pasta men det hade hon glömt.... Men jag tog bara liiite pasta, och magen fixade det. Och så hade hon bakat jättegod morotstårta, det var en dubbel morotskaka med fyllning emellan. Mums! Jag älskar morotskaka      


 


Bilderna tog jag igår när jag och älsklingen var ute och gick lite här i byn. Den översta är tagen nere vid stranden vid Landvettersjön och den andra intill Mölndalsån som rinner genom södra Landvetter, den gamla delen av Landvetter. Det har inte blivit sådär jättegula och orange blad på träden ännu. Men det har varit frost flera nätter på raken nu så nu får det fart och blir gulare och gulare ute i naturen. Hoppas jag kommer ut på fler promenader innan löven fallit av helt. 


Älsklingen hjälpte mig med att sätta upp den här i köksfönstret igår innan han åkte hem också:


 


Hade en lampa i fönstret förut men den har jag tagit och ställt i sovrummet istället, den jag hade där inne var så ful. Och på kvällarna är det så mörkt i köket trots man har tänt över köksbänken och då tänkte jag att jag kunde hänga upp den här, det är egentligen en julbelysning men jag brukar ha den hela vintern i vardagsrumsfönstret, i år hängde den där till i somras då vi tvättade fönstren....  Den är ju inte speciellt julig egentligen, tycker i a f jag    Det lyste så fint så där i fönstret igår kväll. 


Idag har jag varit uppe sen 8-tiden. Skulle till vc och labbet och lämna prover. Min läkare ringde i fredags. Han hade fått brev från lipidmottagningen på Sahlgrenska, jag hade ett telefonsamtal med läkaren där för några veckor sen och jag hade lämnat prover veckan innan och han var inte nöjd med blodsockervärdena, han vill ha ner dem ännu mer än de redan gått ner. Min läkare här på vc, han som ringde i fredags, tyckte dock att min diabetes är välreglerad nu. Men han får ju lyssna på specialisterna. Så han undrade om jag ville träffa en läkarstudent (som går termin 9 nu) den här veckan. Han tyckte att jag var ett bra fall för henne för det måste ske en förändring i min medicinering enligt läkaren på Sahlgrenska. Så i morgon em skall jag träffa den här läkaren, en tjej jag inte minns namnet på nu, och diskutera detta. Och om 1 månad när jag skall till min läkare för årsbesök skall vi utvärdera det hela. 

Det blir mycket i morgon. På fm skall nån från bostadsbolaget komma och hjälpa mig med att byta lampan i ugnen, jag får inte loss den lilla glaskåpan som skyddar lampan. Älsklingen har försökt också och den sitter som berget. Det är ju bättre att nån från bostadsbolaget gör sönder den än att jag gör det..... Och nån gång under dagen ska man komma och göra en  s k förbesiktning av lägenheten, man skall  nämligen bygga nya hus här intill  så då skall de hus som redan står här för- och efterbesiktigas. De skulle tydligen dyka upp någon gång mellan 08 och 16 - urfånigt. De går inte in med huvudnyckel heller. Så jag har mejlat ansvarig för det och sagt att det inte är nån hemma här på em. 


Igår em, när älsklingen åkt hemåt så fick jag ÄNTLIGEN dammat i vardagsrummet. Det var sååå dammigt, jag har inte gjort det på jättelänge så det var verkligen nödvändigt. Och lilltrollet dammsög och så lagade hon mat, olika rätter som hon lade i lådor så att hon och jag har mat hela veckan. Är hon go det lilla trollet eller?     Hon vet att mamma oftast inte orkar laga middag. För så är det numera, jag orkar inte med det. Jag är oftast så trött och hängig och yrslig eller värkig och ostadig att jag inte orkar stå i köket mer än en liten kort stund. 


Nä, nu skall jag sluta svamla. Ha en finfin måndag! Och var rädd om dig    

Av Pisan - Onsdag 2 okt 11:54

 


Ja, jag har ont i huvudet. De sista 3-4 veckorna har jag vaknat med huvudvärk varje dag. Ibland, för det mesta, går det över när jag kommit upp. Men inte alltid, ibland sitter den i hela dagen. Och ont i den där förbaskade skuldran. Men jag mår inget vidare över det stora hela just nu. Hösten är absolut inte min tid. Och det är jobbigt med att mitt humör hoppar upp och ner som det gör. Ena dagen är jag så deppig och ser allt i svart och nästa dag är jag på gott humör. Det finns liksom inget mitt emellan, jag vet inte hur jag skall beskriva hur det är jobbigt förutom att det är jobbigt att inte veta vilket humör jag kommer att vara nästa dag. Det är väldigt tröttsamt att det går upp och ner som det gör, det är jättesvårt att förklara. Och det är inte helt kopplat till hur jag mår i kroppen för jag kan ha dagar när jag inte har så himla ont och ändå vara nere och tvärtom. Och ibland tycker jag inte alls det är konstigt att jag blir nere ibland, jag har ju knappt nåt liv längre känns det som. De flesta dagar är jag för dålig för att göra nåt, jag bara ligger/halvligger i soffan. Jag har skitont och jag är sååå förbaskat trött. Förlamande trött, ingen "vanlig" trötthet. Matt. Urlakad. De helger jag åkt till älsklingen tar slut på all ork som finns, det blir surt efter. Ibland i ett par veckor. Det känns underbart att han kan komma hit numera också. 


Sådär, nu fick jag gnällt lite också...    Har inget roligt att skriva om idag. Men jag önskar er en fin onsdag!     

Av Pisan - Tisdag 1 okt 14:08

 


Så var det ny månad igen. Idag är det en solig men kall dag här. Har varit uppe sen 8 i morse. En väninna skulle komma och fika kl 10 och jag behövde duscha först. Tiden flyger iväg när man sitter och pratar, helt plötsligt var kl 12.30..... 


Jag har nu ätit lite och skall snart till vc för veckans första B12-injektion. Har tid på torsdag också. Bokade in torsdag morgon för jag visste inte om jag skulle åka till älsklingen eller inte. Nu blir det inte så men jag har ju ändå tiden inbokad så då får det bli 2 injektioner tätt på varandra. Bättre än ingen alls.... Älsklingen kommer hit istället för det blev igår bestämt att vi skall hem till det äldsta lilltrollet och fira hennes födelsedag i efterskott. 


Idag är jag på mycket bättre humör än igår och i helgen. Det kan jag tacka väninnan för   Det gör gott att umgås med goa vänner.


Hoppas du har en fin tisdag!   Tjingeling!   

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se